forumas.tvarka.lt

Partijos TVARKA IR TEISINGUMAS diskusijos
Dabar yra 2019-12-06 09:01

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Atsakymo rašymas
Vartotojo vardas:
Pavadinimas:
Laiško turinys:
Čia galite įrašyti savo žinutę, kuris turi būti ne didesnis nei 60000 simboliai(ių). 

Nustatymai:
BBKodas yra IŠJUNGTAS
Išjungti automatinį URL adresų apdorojimą
Pranešimo patvirtinimas
Šios diskusijos apsaugotos nuo automatinio pranešimų rašymo, todėl turite įvesti patvirtinimo kodą. Kodą galite matyti paveikslėlyje apačioje. Jeigu blogai matote arba dėl kitų priežasčių negalite jo perskaityti, susisiekite su %sdiskusijų administratoriumi%s.
Patvirtinimo kodas:
Tiksliai įrašykite paveikslėlyje matomą kodą. Didžiosios ir mažosios raidės nesvarbios.
   

Temos peržiūra - Maisto priedai. Ką sako etikečių užrašai?
Autorius Žinutė
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Nu negi dar neaisku,kad NITRATAI zmogui kenkia [img]http://www.pazintys.lt/res/img/smiles/d11.gif [img]http://www.pazintys.lt/res/img/smiles/d11.gif
Standartinė Parašytas: 2007-09-30 18:02
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Nu tai, kad ten nieko nera apie tai kas is ju pasidaro zmogui? Lieka neaisku ar jie kam nors kenkia ir jei taip tai kokiam organui.
Standartinė Parašytas: 2007-09-30 13:10
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
:wink:
http://www.food-info.net/lt/qa/qa-saf78.htm
Standartinė Parašytas: 2007-09-30 12:32
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Enija rašė:
N – gali skatinti nitrozaminų susidarymą organizme.
Jei jau taip moksliskai, tada paklausiu - o ka tie nitrozaminai daro, ka jie reiskia?
Standartinė Parašytas: 2007-09-30 09:58
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Maisto priedai
Rizikos veiksniai:
A – kai kuriems žmonėms gali sukelti alergiją.
N – gali skatinti nitrozaminų susidarymą organizme.
P – vengti, norint neviršyti optimalaus fosfatų kiekio maiste.
S – maisto produktuose mažina vitamino B1 kiekį, gali sukelti galvos skausmą.
V – vartojant daug produktų su saldikliais, kyla pavojus viršyti leidžiamą dienos dozę.
Sintetinis dažiklis
Pavadinimas Rizika
E 104 Chinolino geltonasis,
Benzopiridino geltonis A
E 110 Oranžiniškai geltonasis S
Saulėlydžio geltonasis FCF
Apelsininis geltonis A
E 122 Azorubinas, karmosinas A
E 123 Amarantas
Amoniakiniai dažai A
E 124 Kochinelas raudonasis A
Ponso 4R
Košenilinis raudonis A
E 127 Eritrozinas arba jodeozinas A
E 129 Alura raudonasis AC A
E 131 Patent mÄ—lynasis
Blankitas V
E 132 Indigas, indigokarminas
Indigotinas A
E 133 Briliantinis mÄ—lynasis FCF A
E 142 Žaliasis
Lizamininė žaluma S
E 151 Briliantinis juodasis BN, Juodasis PN
Briliantinė žaluma A

Konservantas
Pavadinimas Rizika
E 210 Benzenkarborūgštis A
E 211 Natrio benzoatas
natrio benzo A
E 212 Kalio benzoatas
kalio benzo A
E 213 Kalcio benzoatas
kalcio benzo A
E 214 Etil-p-hidroksibenzoatas
etilo benzo A
E 215 Natrio etil-p-hidroksibenzoatas
etilo esterio benzo A
E 216 Propil-p-hidroksibenzoatas
propilo benzo A
E 217 Natrio propil-p-hidroksibennzoatas
propilo esterio A
E 218 Metil-p-hidroksibenzoatas
metilo benzo A
E 219 Natrio metil-p-hidroksibenzoatas
metilo esterio A


Konservantas/antioksidantas
Pavadinimas Rizika
E 220 Sieros dioksidas
Sieros S
E 221 Natrio sulfitas
Natrio sulfatas S
E 222 Natrio-vandenilio sulfitas
Natrio disulfatas S
E 223 Natrio metabisulfitas
Natrio metasulfatas S
E 224 Kalio metabisulfitas
kalio metasulfatas S
E 226 Kalcio sulfitas
Kalcio sulfitas S
E 227 Kalcio-vandenilio sulfitas
Kalcio sulfatas S
E 228 Kalio-vandenilio sulfitas S


Konservantas/spalvos fiksatorius
Pavadinimas Rizika
E 249 kalio nitritas N
E 250 natrio nitritas N
E 251 natrio nitratas N
E 252 kalio nitratas N


Antioksidantas

Pavadinimas Rizika
E 310 Propilgalatas
Propilo galusanas A
E 311 Oktilgalatas
oktilo galusanas A
E 312 Dodecilgalatas
Dodecilo galusanas A
E 320 Butilhidroksianizolas (BHA) A
E 321 Butilhidroksitoluenas (BHT) A



Antioksidantai/reguliuoja rūgštingumą, išlaiko drėgmę, izoliuoja
Pavadinimas Rizika
E 338 ortofosforo rūgštis P
E 339 natrio fosfatas P
E 340 ortofosforo rūgšties kalio druska P
E 341 ortofosforo rūgšties kalcio druska P


Emulsikliai/stabilizatoriai, reguliuoja rūgštingumą, kildina tešlą, išlaiko drėgmę, izoliuoja
Pavadinimas Rizika
E 442 Amonio fosfatidai P
E 450 N, K, CA ortodifosfatai, fosfaranai P
E 451 N ir K ortotrifosfatai P
E 452 N, K, Ca polifosfatai P


Stiprina skonį ir aromatą

Pavadinimas Rizika
E 620 Glutamo rūgštis A
E 621 Mononatrio glumatas A
E 622 Monokalio glumatas A
E 623 Kalcio glumatas A
E 624 Monoamonio glumatas A
E 625 Magnio glumatas A


Saldikliai

Pavadinimas Rizika
E 952 Ciklamo rūgštis bei N ir K ciklamatai V
E 954 Sacharinas bei N, K ir Ca sacharinai V


Stabilizatorius/tirštintojas

Pavadinimas Rizika
E 1410 Monokrakmolo fosfatas P
E 1412 Dikrakmolo fosfatas P
E 1413 Fosfatuoto dikrakmolo fosfatas P
E 1414 Acetilinto dikrakmolo fosfatas P
Standartinė Parašytas: 2007-09-29 21:18
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Smilguce rašė:
Prieskonius ash stengiuosi pirkti grynus- pipirai, meirunas, bazilikas ir pan.- o ne visokius ten mishinius, nes i juos prideda visokiu "skonio stiprikliu", kurie man kelia itarima. Pvz. i kinishkus prieskonius deda kazhkokia skoni stiprinanchia druska, kuri gali sukelti alergija.


Aš taip pat. Bet dar labiau stengiuosi juos užsiauginti pati. tik ne visada pavyksta ir ne visus įmanoma :?
Standartinė Parašytas: 2007-09-29 17:03
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
trumpai apie mistishka E raidele http://www.spauda.lt/help/e.htm
Standartinė Parašytas: 2007-09-29 17:02
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
šiaip visi pipirai viduramžiais atliko tik tokią funkciją - kai ilgai laikant maistą jis pašvinkdavo pridėjus pipirų ir pn. budavo galima kaip nors įsidėti į burną. Lietuvai to mažiau reikėjo - nei mes per |Atlantą plaukėm ,nei vasarą + 45 budavo . Pienas buvo naudojamas šiltas , o grybai švieži.
Standartinė Parašytas: 2007-09-27 07:37
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Rolandas rašė:
na VEGETA yra gerai , nors ir mišinys
Gerai ir vegeta ir vigora ir knoffai visokie. ka jau cia apie dulkes. Tada ir gatvese reikia su rewspiratoriais imti vaikscioti. [img]http://www.pazintys.lt/res/img/smiles/d11.gif [img]http://www.pazintys.lt/res/img/smiles/d11.gif
Standartinė Parašytas: 2007-09-25 21:08
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Ziuriu ir vel atgijo sena tema. Matyt aktuali visiems
Standartinė Parašytas: 2007-09-25 14:13
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
na VEGETA yra gerai , nors ir mišinys
Standartinė Parašytas: 2007-09-24 17:59
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Prieskonius ash stengiuosi pirkti grynus- pipirai, meirunas, bazilikas ir pan.- o ne visokius ten mishinius, nes i juos prideda visokiu "skonio stiprikliu", kurie man kelia itarima. Pvz. i kinishkus prieskonius deda kazhkokia skoni stiprinanchia druska, kuri gali sukelti alergija.
Standartinė Parašytas: 2007-09-24 13:23
  Pranešimo tema:  Tema  Atsakyti cituojant
Na, as megstu visokius prieskonius, nors mano zmona juos vadina dulkem.
Standartinė Parašytas: 2007-09-23 20:59
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Aronas rašė:
Na sitie visi priedai su raide E reikia gerai zinot, kas kenksminga kas ne, o mums tai labai klaidus miskas, todel negalim but tikri, kad nenaudojam kengsmingu medziagu, bet nevalges juk nebusi [img]http://www.pazintys.lt/res/img/smiles/d11.gif
kenksmingumo samprata keiÄ?iasi. Buvo toksai raudonas dažas, kurio berdavo į visus rausvus prieskonius, padažus ir limonadus. Daug metų valgÄ—m kol nustatÄ—, kad tas dažas sukelia onkologinius virÅ¡kinimo sistemos pakitimus. ES uždraudÄ—, bet ar pas mus juo nebeprekiauja kas patikrins.
Standartinė Parašytas: 2007-09-23 17:23
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Buvo tokia daina ( ir yra, aišku) : labiausiai kenksminga gyventi...
Standartinė Parašytas: 2007-09-15 15:45
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Na sitie visi priedai su raide E reikia gerai zinot, kas kenksminga kas ne, o mums tai labai klaidus miskas, todel negalim but tikri, kad nenaudojam kengsmingu medziagu, bet nevalges juk nebusi [img]http://www.pazintys.lt/res/img/smiles/d11.gif
Standartinė Parašytas: 2007-09-15 15:21
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
:roll: :P :P
Standartinė Parašytas: 2007-08-02 16:54
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Girinuke, geriau maziau viskoiu prieskoniu "a la vegeta" naudok ir jais "paskanintu" produktu. Sutariam? :roll:


:twisted: :twisted:
Standartinė Parašytas: 2007-08-02 11:59
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Prekyboje pas mus nera neslamsto.Bet tiesiog geriau maziau viskoiu prieskoniu "a la vegeta" naudoti ir jais "paskanintu" produktu
Standartinė Parašytas: 2007-08-02 11:53
  Pranešimo tema:   Atsakyti cituojant
Girinuke, mano toks visiskai nuosirdus patarimas. Jei jau taip bijaisi to maisto netinkamu komponentu, tai tokiu atveju stenkis valgyti kaskart vis ivairesni maista. Pirk jo ne po daug, vis pas kita pardaveja. Taip iki minimumo susimazinsi tikimybe, kad valgai slamsta. :)
Standartinė Parašytas: 2007-08-02 11:36

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007